varbergvarberg.blogg.se

En blogg om Varberg, för alla som älskar, hatar eller besöker Varberg! Här kan ni läsa mina tankar angående sådant som händer i och omkring denna fina, lilla stad!

Hej vår! Hej allergi!

Publicerad 2013-03-27 13:08:00 i Allmänt

Våren kommer- äntligen på med sköna converse, en tunnare jacka, solglassögon- man känner sig fylld med liv och energi, känner att så här SKA man må, och så känner man att den där nysningen är på väg - och en till- och en till-och en till...Allergier kommer i många skepnader, men många av dem dyker upp just på våren och förstör våreuforin. Det finns ju ett gäng antihistaminer som funkar mer eller mindre bra, men innehåller sådant som man inte vill inhalera eller få i sig dagligen.
 
 
 
(Jag gjorde bilden svart-vit för en mer dramatisk effekt. Hoppas att jag lyckades. Det är meningen att det ska se dystert ut nämligen)
 
Antihistaminer finns inte bara på en av apotekets mest välbesökta hyllor, utan även naturligt, i vissa livsmedel.  Dessa är lite mindre dystra. Dock så hämmar de fortfarande histamin-produktionen och har inga bieffekter. Här kommer en liten lista:
 

Flavanoider

Dessa underbara histamin-hämmare finns i blåbär, jordgubbar och tomater. Dessutom innehåller alla dessa även karoten, vilket är anti-inflamatoriskt. Förutom dessa så är även vitlök och lök superbra mot allergier, dock kanske inte lika kul att ha i smoothien.. Eller vad vet jag, hur vet man egentligen att jordgubbar och vitlök inte funkar förrän man provat?!

Vitamin A

Denna vitamin är inte bara bra för våra ögon, men ser också till att kontrollera allergiska reaktioner. Kan hittas i spinat, mango, morötter, tomater och salladsblad.Ju råare dessa frukter och grönsaker äts, dessto bättre effekt!


Vitamin C

Denna vitamin är en antioxidant och den bekämpar fria radikaler, stärker immunförsvaret (varför låter det som om man beskriver krigsstrategier varje gång man beskriver hur en vitamin funkar?) samtidigt som den lättar allergi-symptom.Den kan hittas i princip alla frukter och grönsaker, dock så är mängderna störst i paprika, timjan, broccoli, brysselkål, kiwi, papaya, apelsiner och klementiner.

 

Omega-3

Omega-3 kan lugna ner allergier (samtidigt som det stärker ditt hjärta) , och lax och fisk generellt har gott om denna nyttighet. Hur som helst, om man ska äta fisk så pass ofta, så är det viktigt att tänka på att daglig konsumtion inte är att rekommendera ( http://www.expressen.se/halsa/regeringen-morkade-gifter-i-svenska-fiskar/). För att få i sig omega-3 så kan man även äta valnötter och linfrö-olja, eftersom de också innehåääer massvis med denna nyttiga amino-syra.

 

Quercetin och Pycnogenol

Quercetin och pycnogenol kan ge dig starka lungor, förbättra hudens elasticitet men även förhindrar allergiska reaktioner. Dessa ämnen hittas i citrus-frukter, broccoli, bär, lök, te och äpplen. Eat citrus fruits, broccoli, capsicum, berries, onions, garlic, tea and apples

 

Diverse te-sammansättningar

Vissa av dessa kan minska histyamin-utsöndring”- exempelvis grönt te, kamomil-te, te gjord på nässlor eller ingefära, men dessa funkar även bättre om man tillsätter torkad vitlök, timjan, anis och basilika.Kanske inte supergott, men effektivt!

Bromelain

Bromelain är en enzym som anses vara en av naturens starkaste antihistaminer. Dena enzym finns i annanas och är super-bra för en mängd olika åkommor. Den är mest känd för att lindra matsmältningsbesvär, men funkar alltså även på allergier!

SÅ.

 

Här är även recept på en toppen smoothie som ska se till att vi får en allergi-fri vår:

 

-en halv näve blåbär

-några jordgubbar

-en halv mango

-en kiwi

-en halv klementin

- en halv näve tranbär

-en halv annanas

-en msk linfröolja

-lite valnötter

-en tsk anis

 

 

 

 


Den modige kan göra sin egen juice på vitlök, broccoli, lök, timjan, ananas och andra saker som inte alls går ihop, hålla för näsan och njuta av våren. Jag satsar på smoothien nu till en början, innan extrem-pollen sätter klorna i oss..

Sedan om man nu får en allergisk reaktion- så rekommenderar jag en drink som faktiskt kan tvärstoppa en allergi-attack! Den är gjord på 2 dl vatten och en msk äppelcidervinäger, tillsammans med lite citronjuice.

 

 
 
Jag rekommenderar ekologisk vinäger, denna är mild och kan hittas i mataffären, sedan så har även Hälsokraft till exempel olika alternativ med även mer naturlig vinäger som kanske smakar mer, men är även mer kraftfull.
 
Jag hoppas att ni får en allergi-fri vår och att ni njuter i solen... Man känner sig som en ny människa, eller hur?
 
Imorgon så får ni en liten vår-väsk-special med lite bilder och jag ska skriva lite om vårtrender, men först ska bilderna in i datorn!
 
Ha det bra allihopa! Puss o kram, syns på stan

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela